Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /home/compact-concepts.nl/public_html/compact-concepts.nl/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /home/compact-concepts.nl/public_html/compact-concepts.nl/wp-includes/plugin.php on line 601

Liever in de stad: “Dan maar krapper”

Home / Blogs / Liever in de stad: “Dan maar krapper”
Liever in de stad: “Dan maar krapper”

We willen1356580250-13zhe-tuo-tricycle-house-community liever in de stad blijven. Ook als er kinderen komen. Wie het zich kan veroorloven, verhuist misschien naar de periferie, waar het groener en ruimer is. Toch offeren we graag wat potentiele buiten stedelijke vierkante meters op in ruil voor de voorzieningen van de stad.

De stadsomgeving verjongt vrolijk mee. Wordt leuker en veelzijdiger voor jong en oud: met meer speelplekken, meer kids-friendly gelegenheden, stadsstranden en talloze van-alles-wat-festivals met een mix van muziek-, theater- en eten. Urban living is in.

Flexibele mogelijkheden belangrijker als ruimte
Architect Bas Liesker deed met zijn bureau Heren5 onderzoek naar de veranderende vraag op het gebied van wonen in de stad. Hij intervieuwde gezinnen van diverse pluimage om een beeld te krijgen van hoe mensen wonen, welke minpunten er zijn en welke oplossingen ze zelf misschien al hebben bedacht. Hoofdconclusie was dat flexibiliteit belangrijker is dan grootte. Men blijft liever in de stad, ook al betekent dat krapper wonen.

Autorace in de gang
Liesker en collega’s bedachten relatief gemakkelijk te realiseren ontwerp-oplossingen. Bijvoorbeeld een iets kleinere slaapkamer in ruil voor een grotere, multifunctionele hal, waar “geluidsarm” en afgeschermd gespeeld kan worden. Of een tussenwand waar een slimme berging of boekenkast in kan worden gemaakt.

Ruimtewinst
Nog een mogelijkheid om een krap gezinsappartement flexibeler en efficiënter in te richten, ontstaat met multifunctionele meubels. Een bureau transformeren in een bed of een lange eettafel om met het hele gezin of een grote groep vrienden aan te eten, maar die ook weer snel te  “downsizen” is naar een smal en decoratief dressoir om foto’s en andere gezelligheden op te zetten. Elk moment een ander tafel of ‘s avonds een tweepersoonsbed en overdag een home-office/bureau.

Meer inspiratie over klein en creatief wonen in de stad toont dit leuke filmpje van de website Live Edited.

Links en bronnen:
http://www.stadslevenamsterdam.nl/wp-content/uploads/2015/01/Tracy-Metz-Kind-is-Koning-Parool-19-januari-2015.pdf
http://www.heren5.nl/589/themas/nestelen-in-de-stad/
Bureau Heren 5 architecten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *